mer svensk terroir

denna sida innehåller information om alkohol och riktar sig till dig över 25 år

Vad är cider? Är det en plats? En tid? En tanke? Den jästa musten av ett  - eller rättare sagt ett otaligt antal - äpplen. Buteljerat i rätt tid. Lagrat i rätt tid. Hantverket. Sedan har du den andra halvan av drycken. Uttrycket, eller kanske fingeravtrycket, gjord av cidermakaren. Idén, ambitionen, filosofin, historien, övertygelsen. Cidern är träd, landskap, säsonger, och många, många val. Det är vad vi gör och vad vi vill uttrycka.

9 av 10 äpplen i Sverige faller till marken och krattas bort. Här finns ett överflöd av frukt som produceras, utan vare sig gödsel eller bekämpningsmedel, ofta äldre träd med en smak lika unik som platsen den växer på. Vår idé med 2023 års skörd är att buteljera så mycket som möjligt av Bergslagens oanvända terroir.

Vi samlar äpplen i Hjulsjös omnejd, lummiga trädgårdar och vackra, knotiga gamla träd. Med oss från varje besök, främst hos äldre vars knän inte längre bär för att plocka eller ta tillvara på frukten, vars barn för längst flyttat, får vi inte bara äpplen utan minnen. En historia om människorna som bor där, deras barndomsminnen och deras mammas recept på äppelmos och pajer, berättelser om hur det var att växa upp i en familj som drev ett hotell, de tidiga mornarna man gick upp för att arbeta förmiddagspasset på industrin i Hällefors, bilder från ett lantbruk i början avvältra seklet, minnen av planteringen av små träd, idag större än gårdens bostadshus.

Har ni äpplen ni inte kommer använda? Byt fallfrukt mot fika! Hör av dig så kommer vi och plockar (främst i Hjulsjö-Järnboås-Hällefors-Grythyttan-Nora)


CIDERIET

I en container på 20 kvadrat jämte bageriet här i Hjulsjö jäser vi 2000 liter cider per säsong och buteljerar varje årgång för hand. Vi arbetar efter en filosofi om låg intervention och minimala tillsatser. Cider är enligt oss en jordbruksprodukt och en del av det landskap som omger oss. En lika kulturellt präglad dryck som vinet, jäst enligt liknande metoder, en skörd per år. Mindre alkoholstark, mer svensk terroir. Den andra jäsningen på flaska ger ett naturligt sediment – ​​cidern är ofiltrerad och utan tillsatt socker, sk. Brut Natur.

Vi är ett ypperligt litet cideri och våra buteljeringar är hittills små batcher utav äpplen jästa och buteljerade efter den samlade kunskap vi just då hade. De släpps inte kronologiskt, utan när vi tycker de är redo att drickas. Årgångarna skiljer sig en del åt, och vi ser just nu två olika karaktärer på cider beroende på skördeår: 2021 är betydligt rundare, med stor fruktighet och en spontan mjölksyrejäsning som ger en mjukare dryck. Likaså är vår första buteljering av äpplena från Alntorps Ö, ‘Kulturcidern’. De första buteljeringarna fick lång kontakt med jästfällningen i tank, och ett högre tryck för fler bubblor. 2022 ser vi fler mineraldrivna batcher och vid de flesta buteljeringarna detta året drog vi ner mängden bubblor till en mer spritsig och krämig lätt bubblighet, såsom vi själva trivs bäst med den. Infrastruktur lanseringen på Systembolaget våren & sommaren 2024 har vi nu börjat med degorgering av cider med mer tanniner i, då vi lärt oss att dessa även ger en större grumlighet i flaskan långt efter avslutad andra jäsning på flaska. håll utkik efter ‘Jag har sett rött och gult och alla andra färger’ på SB i juni!

Från 2023 års skörd är samtliga äpplen plockade för hand - äpplen som annars hade fallit till marken och krattats bort. Vi plockar i Hjulsjös omnejd, lummiga trädgårdar och vackra, knotiga gamla träd. Med oss från varje besök, främst hos äldre vars knän inte längre bär för att plocka eller ta tillvara på frukten, vars barn för längst flyttat, får vi inte bara äpplen utan minnen. En historia om människorna som bor där, deras barndomsminnen och deras mammas recept på äppelmos och pajer, berättelser om hur det var att växa upp i en familj som drev ett hotell, de tidiga mornarna man gick upp för att arbeta förmiddagspasset på industrin i Hällefors, bilder från ett lantbruk i början avvältra seklet, minnen av planteringen av små träd, idag större än gårdens bostadshus. Vi buteljerar nu denna otroliga rikedom, och kommer under hösten 2024 börja kunna släppa cider från såväl olika månader, olika bevarade äldre sorter som trivs just hos oss, astrakaner och glasäpplen, vildapel och paradisapel.

Cider jäst på enbart äpplen är fortfarande i början av sin utveckling i Sverige, och det tar tid - år - att lära sig och förstå vilka sorter som växer här, eller vilka av de lokala sorterna som är mest lämpade för cider. Vi slår in på denna väg med stor övertygelse, och arbetar för hand efter säsongens växlingar i det lilla cideriet i Hjulsjö.

…OCH ANDRA ÄPPLEN

Bakom knuten växer ca 20 äldre nordiska äppelsorter med namn såsom Gyllenkroks Astrakan, Vasa Vinter, Ananaskanel och Estniskt Vinäpple. Många av äpplena i vår odling är sträva och tjockskaliga - karaktäristiska äpplen för cider. Vi plockar äpplen från Genbanken på Alntorps ö, där ett 70-tal lokalt och nationellt insamlade äppelsorter växer. Ambitionen är att kunna kartlägga den mångfald av smak och doft vi har i dessa äpplen - och i cidern som kommer därav. Vi samarbetar även med våra vänner på Köpings Musteri och odlarna på Axelstorp, Skåne, för fler äpplen, extensivt odlade med varsam hand.

NY CIDER - GAMLA FLASKOR

Glasflaskor ger oss möjligheten att göra cidern naturligt bubblande genom en andra jäsning på flaska, likväl som vi kan låta tiden utveckla en komplexitet i cidern och mjuka upp den skarpare äppelsyran utan att tillsätta socker. Ändå är det så, att just själva paketeringen - flaskan - står för mer resursanvändning än något annat led av cidermakningen. Även vid återvinning av glaset krävs stora mängder energi. I bageriet i Hjulsjö, där vi året om serverar vår cider, återanvänder vi därför våra flaskor. De serveras, diskas, förvaras, och innan nästa års buteljering, saneras och fylls på nytt. Nu har vi också startat ett projekt med de restauranger vi samarbetar med, för att varje serverad flaska just ska återanvändas. Restaurangen diskar ur och sparar våra flaskor och vi byter gamla tomma mot nya fyllda vid varje ciderleverans. Lite mer arbete för både restaurangerna och oss så klart, men vi vet bägge att genom samarbete kan vi nå längre! Nu nosar vi mot en 100% cirkulär hantering av en dryck som både utnyttjar en oanvänd resurs, bidrar till en biologisk mångfald och gynnar en mångfald av pollinatörer och andra nyttodjur i vårt landskap. Dessa visionärer samarbetar just nu med oss för återanvändning av flaskor:

DRYCK VINBAR Mariatorget, Stockholm

HUR DET BÖRJADE

En tio års lagrad flaska knastertorr cider och en låda ostron. Där lades grunden till vår idé om vad en svensk dryck kan vara. Vilken mångfald vi kan uppnå om vi bara vågar. Äpplen eller vindruvor är av mindre betydelse. Den där torra cidern med sina många år på jästfällningen fick oss att tänka om äpplet som råvara från början. Är det så här det kan smaka? Spröd och djup, med vacker syra och breda axlar, ljuvligt brödig, med ålder i doften – tänk skogstryffel och svamp – men ändå livfullhet. Först och främst en dryck . Sedan en dryck gjord på äpple. Och där i köket med smaken av ostron i åtanke började vår cider. En ambition att lyfta fram den unika upplevelsen genom en flaska krispigt kulturlandskap ännu en gång, där vi på bästa sätt kan utnyttja de äpplen som odlas i vår region. Hos oss produceras inte den vanliga cidern, mer torr och med lång tid på jästfällningen, som man traditionellt gör med vin. Alldeles ypperlig till ostron även om den ännu saknar åldern av den flaska som vi provade hos en vän en tidig vårdag 2015.




  • 100% Angold-äpplen med mjuka tanniner, krispig syra och karaktärsfull stallighet. ofiltrerad. SILVER i Nordic International Cider Awards 2023 . degorgerad mars 2024 tillgänglig för restaurang, lanseras på systembolaget juni 2024

  • Skördat november 2022 på Bergs Gård, Hallstahammar, äpplen från extensiva odlingar utan tillsatt kvävegödsling. Pressat dagen innan nyårsafton, jäst med naturligt förekommande jäst på ståltank vid 10 grader över vinter och vår 2023. Totalt 5 månader med jästfällning på ståltank innan buteljering. Tillsatt champagnejäst och rå must för en andra jäsning på flaska. Ofiltrerad, opastöriserad & Brut natur. Buteljerad på 33 cl klar glasflaska siste maj 2023. total produktion 1100 flaskor 33 cl.

  • 33 cl tillgänglig till restaurang & Systembolagets tillfälliga småskaliga sortiment (beställningsbar i hela landet) från juni 2024

  • 100% Ingrid Marie äpplen, krispig syra och lätt linjär kropp. ofiltrerad. Tillgänglig för restaurang. Diktutdrag från Edith Södergran tillgänglig för restaurang

  • Skördat november 2022 på Bergs Gård, Hallstahammar, äpplen från extensiva odlingar utan tillsatt kvävegödsling. Pressat november 2022, jäst med naturligt förekommande jäst på ståltank vid 10 grader över vinter och vår 2023. Totalt 5 månader med jästfällning på ståltank innan buteljering. Tillsatt champagnejäst och rå must för en andra jäsning på flaska. Ofiltrerad, opastöriserad & Brut natur. Buteljerad på 33 cl klar glasflaska siste maj 2023. Samt ca 150 33 cl aluminiumburkar. total produktion 1000 flaskor 33 cl, 33 cl burk 160 st.

  • 33 cl tillgänglig till restaurang

  • Som en lätt, vinös rosé gjord på spontanjästa Aromaäpplen som macererat med pressrester från Nebbiolodruvor. Här har vi nebbiolons vildrosdoft och tanniner tillsammans med äpplets krispig syra. Spritsig/lätt bubblig. ofiltrerad. 75 cl glasflaska tillgänglig för restaurang & på Systembolagets tillfälliga & småskaliga sortiment

  • Skördat oktober 2022, äpplen från extensiva odlingar utan tillsatt kvävegödsling. Pressat i november & jäst med naturligt förekommande jäst på ståltank vid 10 grader över vinter och vår 2023. En månad efter pressning av äpplen hämtade vi pressrester från det urbana svineriet Wine Mechanics i Göteborg, och lät detta macerera med aroma-cidern i 4 månader innan omtappning. Totalt 6 månader med jästfällning på ståltank innan buteljering. Tillsatt champagnejäst och rå must för en andra jäsning på flaska. Ofiltrerad, opastöriserad & Brut natur. Buteljerad på 75 cl klar glasflaska siste maj 2023. total produktion 500 flaskor 75 cl.

  • 75 cl tillgänglig till restaurang & Systembolagets tillfälliga småskaliga sortiment (beställningsbar i helalandet) från 8 april 2024

  • Rund och fyllig med viss sälta, stor doft av bokna äpplen och halm. Beställningsbar via Systembolaget

  • Skördat hösten 2021, vinteräpplen - främst Ingrid Marie, från extensiva odlingar utan tillsatt kvävegödsling, viss andel skörd från vår egen odling i Hjulsjö.
    Jäst på ståltank vid 16 grader i 4 veckor, startad med spontanjäsning, efter 4 veckor tillsatt champanejäst. 5 månaders lagring på jästfällning på ståltank. Ofiltrerad, opastöriserad & Brut natur. andra jäsning på flaska med tillsatt rå must. Buteljerad på 33 cl klar glasflaska & 75 cl klar champagneflaska maj 2022. total produktion 1100 flaskor 33 cl, 400 flaskor 75 cl.

  • 33 cl tillgänglig till restaurang och via systembolaget. Lansering 2023.04.03 kl 10 online & till Systembolaget i Hällefors. Tillgänglig till restaurang. Finns på Fotografiska, Stockholm

    75 cl ej lanserad till restaurang & systembolaget ännu. Finns att prova i vårt kafé för större sällskap.

  • Bärnstensfärgad cider på Kulturäppelsorter & vildplockade äpplen från Bergslagen, med viss beska och stor doft av mandel, mogna äpplen och spannmål. 75 cl champagneflaska. Beställningsbar via Systembolaget

  • Skördat hösten 2021, äpplen från Genbanken på Alntorps Ö & Göthlinska gården, Nora. Två extensiva odlingar av historiskt och genetiskt intressanta äldre namnsorter av äpple, vissa nationellt spridda, andra lokala unika sorter med stor spridning i smak och textur. Odlade utan tillsatt kvävegödsling, skördade för hand och transporterade med pråm över sjön. Viss andel skörd från vår egen odling i Hjulsjö. Jäst på ståltank vid 16 grader i 4 veckor, startad med spontanjäsning, efter 3 veckor tillsatt champagnejäst. 4 månaders lagring på jästfällning på ståltank. Ofiltrerad, opastöriserad & Brut natur. andra jäsning på flaska med tillsatt rå must. Buteljerad på 75 cl klar champagneflaska januari 2023. total produktion 300 liter.

    Äppelsorter som ingår: Baggetorpsäpple, Frösvidals Rödsöta, Sköldinge, Surra, Kilsmo, Vildapel, Koäppple, Melon, Klokhammarsäpple, Viksäpple, Fågelvik, Lobo, Sundsäpple, Läckö Astrakan, Grenman, Gustavs Bästa, Röd Astrakan, Astrakan Prästgården, Torgäpple, Prästtorpsäpple, Oranie, Åkerö, Cox Pomona, Paradisäpple, Gul Richard, Signe Tillisch, Erstaa paradisäpple

  • 100 flaskor tillgängliga till restaurang. 200 flaskor släpps till systembolaget 5 juni 2023.

  • Fruktig, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, kex, citrusskal och halm.

  • 100% Santana, ett tunnskaligt äpple med doft av vit blom och fin syra. Skördat hösten 2021.
    Jäst på ståltank vid 10-12 grader, tillsatt champagnejäst. 3 månaders lagring på jästfällning på ståltank, Ofiltrerad, opastöriserad & Brut natur. andra jäsning på flaska med tillsatt rå must. Buteljerad på 33 cl klar glasflaska februari 2022. total produktion 680 flaskor.

  • SLUTSÅLD online & till restaurang. Fåtalet flaskor finns på Fotografiska Restaurang, Stockholm

  • ofiltrerat svenskt dryckeslandskap

    103 cider

  • mer svensk terroir

    103 cider

  • Kan vi hitta ett sätt att uttrycka det svenska landskapet i vin- och dryckesmenyn på krogen?

    103 cider