välkomna till oss i Hjulsjö

bageriet

Besök oss nästan året om i Hjulsjö, där vi driver ett helgöppet bageri med kafé och ciderservering. Kanske ett utav de minsta ställen du kommer besöka. Kaffet rostas av oss, ogräsen rensas, äpplena skördas, pressas och buteljera för hand liksom brödet på lokala kulturspannmål trägas och formas för hand, för att gräddas av varje lördag och söndag morgon. Det är också här vi bor. 


croissant bageri hantverk

KAFÉ & MENY

Rustikt och kulturspannmålsrikt och ett sätt för oss att få servera de råvaror och gårdar som håller våra landskap öppna. Menyn är kort och urvalet av kaffe större, bröden bakas på lokala kulturspannmål och bullar och croissanter handkavlas och bakas av precis innan öppning. Bagerifrukost serveras till bordet från vi öppnar kl 8 lördag & söndag, från kl 11 kan ni även prova vår naturcider på glas (innehåller alkohol). Sopplunch varje lördag 11-14. ingen bordsbokning - endast drop in! 

KLICKA HÄR FÖR MENY



BRÖDET & KULTURSPANNMÅLET

Vi arbetar efter idén att ett bageri är hektar av odlad mark, där vi genom att baka på hållbart odlade kulturspannmål är med och formar platsen vi verkar i en en bättre riktning. Bröd bakat på kulturspannmål är rikare i såväl doft, smak och kulturhistoria, odlingslandskapet är rikare på såväl pollinatörer som andra nyttodjur och gårdarna mindre och fler.

Vi har ett litet och levande sortiment, och arbetar inte efter en fast lista av exakta bröd. Vi bakar alltid ett ljusare bröd på siktat kulturvete från takten och ett grovt rågbröd (antingen finsk råg eller råg i form) på 100% stenmalen kulturråg. Ett grövre på kulturvete bakar vi alltjämt också – här varierar det mellan fullkornsemmer, spelt och äldre lantveten. Ett valnötsbröd bakar vi också nästan jämt. Bröden varierar efter vad vi får in från våra kvarnar och vad de ber oss att provbaka på. Kul tycker vi, och så vi allra mest trivs med att arbeta.

Boka bröd?
hör av dig till info@hjulsjo103.se 


PIZZAN & BAGUETTEN

Vissa fredagskvällar gräddar vi pizza i bageriet och öppnar upp för kvällar med cidersorl och pizzaos. Pizzadegarna görs på småskaligt och ekologiskt odlat Ölandsvete och toppas med det av grönt vi har för handen.  De degar som stundvis blir över formas om till  lördagsbaguetter, resten gräddas på fredagar mellan kl 16-21. Förbokning gäller - maila eller ring! 

kommande pizzor: 23 maj, 6 juni &  21 juni (midsommardagen)

KLICKA HÄR FÖR MENY 

 

Det rasslar till i dörren var gång den öppnas, en gammal julbjällra som vi hängde upp vintern vi bodde i bageriet. Sex år och den har aldrig tagits ned. Det är ett sällsamt ljud, och snart följs det av än fler som jag över åren kommit att tycka så mycket om. Ett morgonsorl.
”God morgon! Hur har du det idag?” 
”Vilket underbart väder! Ta speltvetet, det är bättre än det ljusa idag.”
”Vänta med att skära upp rågen till imorgon, annars har du halva brödet på kniven. Och hur mår barnbarnen?”
Brödpåseprassel och slammer av plåtar, kaffekvarnen som drar i gång, dagen likaså. Jag bär plåtar med croissanter genom huset, små mjölmoln dansar i solskenet som skiner in genom fönstret, och vi hojtar till varandra om fina dagar och hälsningar till gemensamma bekanta. 
En morgonkund sticker ner näsan i brödpåsen jag räcker över disken, doftar, ler på väg ut genom dörren. Han bryter av en bit av brödet och äter det på väg mot bilen, nickar mot den han möter i dörren. Ett till rassel, ett till brödpåseprassel. Ännu en dag.

- utdrag ur 'Det är solsken vi sparar' M. Westling, 2025.