Bageriet öppnar lördagar kl. 11 från första helgen i september till midsommrafton. Köp med dig pinfärska bröd, picknickens bullar & små söta saker bakade på traktens kulturspannmål - eller fika hos oss! På fredagskvällarna gräddar vi pizzor - och bröd! Vi har alltid något redo vid öppning kl 16, även om utbudet är större och kaffelistan längre på lördag.

BRÖDET

Mjöl, vatten, salt, tid. Det är allt som krävs för att skapa ett bröd, och ändå är det enklaste i bageriet samtidigt det vi lägger ner mest kraft och hjärta i. Vi arbetar med få recept och fler spannmål, och vill visa upp det enastående vackra i brödet självt. Alla bröd bakas med surdeg som enda jäskraft och får sin djupa smak över en längre jästid och kylvila innan gräddning i bageriets stenugn. Vi trågar (blandar mjöl och vatten), viker och formar degarna för hand och sätter varje deg med utgångspunkt i de spannmål vi har inne just denna vecka. Fullkornsmjölet mals i bageriets stenkvarn, det siktade mjölet tar vi hem från skickliga hantverkskvarnar i vårt närområde. Året om.

Det är mycket som påverkar hur ett bröd blir i slutändan. Bagarens filosofi - och humör - förutsättningarna för dagen i bageriet, råvaran som vi bakar på. Aldrig någonsin är dessa samtliga konstanta. Ett nytt skördeår, ett spannmål som åter tagits i bruk, en ny säsong, en ny familjemedlem. Brödet kommer därför variera från vecka till vecka, både vilket spannmål det är bakat på och hur det ser ut och smakar. Den övergripande karaktären är dock alltid densamma. Rustik och kulturspannmålsrik.


KULTURSPANNMÅLET

Vi arbetar efter idén att ett bageri är hektar av odlad mark, där vi genom att baka på hållbart odlade kulturspannmål är med och formar platsen vi verkar i en en bättre riktning. Bröd bakat på kulturspannmål är rikare i såväl doft, smak och kulturhistoria, odlingslandskapet är rikare på såväl pollinatörer som andra nyttodjur och gårdarna mindre och fler. Vi arbetar med småskaligt och regionalt odlade sorter som ’Värmlands lantvete’, ‘Emmer’ och ’Svedjeråg’ både i surdegsbröden och de kavlade sötebröden. Det vi bakar är resultatet av det fantastiska arbete som utförts av odlare i generationer, där vi i bageriet är den näst sista länken - den sista är ni gäster.

Märta samarbetar just nu med ett fåtal odlare av unika äldre kultursorter som för längst legat i glömska, och är en aktiv del i att utveckla branchkunskapen kring hantering av dessa sorter professionellt. Passa på att höra mer om arbetet i bageriet när ni besöker oss.

BOKA BRÖD & BULLAR

& hämta på fredagar i samband med pizzan eller lördagar från kl 11! Hör av dig till oss på info@hjulsjo103.se senast två dagar innan du vill hämta dina grejer (eller ring Märta på 073-4294569 för att lägga undan utav det vi har samma morgon)